Text en català:
El passat dimecres 4 de febrer es va celebrar una reunió a l’Orfeó Catalonia de Cornellà de Llobregat convocada des del grup del Facebook “No al tancament del Cine Pisa”. En aquesta reunió van participar unes 18 persones, algunes pertanyents a aquest grup del Facebook i d’altres externes, com dos representats de l’Associació de veïns del barri de Gavarra i persones del barri Sant Ildefons.
L’objectiu d’aquesta reunió era el de veure amb quantes persones es podia comptar a l’hora de fer mobilitzacions per tal d’evitar el tancament del Cine Pisa i quins serien els passos més adients a seguir per poder dur aquesta iniciativa a bon port.
Victor Garrido, creador i administrador d’aquest grup de Facebook, va presentar una sèrie de punts a tractar en la reunió que s’exposen a continuació:
1. Creació d’una comissió per dur a terme les actuacions que es planifiquin.
2. Disseny i difusió de tríptics informatius on s’exposa la situació actual del Cine Pisa i els arguments que han dut a la creació d’aquest moviment en contra del seu tancament.
3. Necessitat d’intervenir en el programa de Ràdio Cornellà on l’alcalde respon a les preguntes dels oients.
4. Necessitat de realitzar una reunió amb l’alcalde de Cornellà per demanar el no al tancament del Cine Pisa.
5. Trobada al CineBaix Guinart per tal de veure quins passos es van seguir en aquest cas tan semblant al del Cine Pisa.
6. Plantejar el contacte amb les associacions de veïns de Cornellà perquè donin una mà i exposin la seva opinió.
7. Gestió del Blog salvemelpisa.blogspot.com per fer arribar la informació a un nombre més gran de persones.
8. Crear nous temes de debat en l’espai del Facebook per tal de mantenir viu el grup.
Abans de començar la reunió, però, l’Associació de Veïns de la Gavarra van plantejar la seva opinió respecte el Cine Pisa i respecte el grup creat per evitar el seu tancament. L’Associació de veïns, coneixedors de la situació actual del Cine Pisa, expliquen la informació que ells van rebre des de l’Ajuntament. Fa un temps l’ajuntament de Cornellà de Llobregat va comprar el Cine Pisa amb la intenció de crear 141 vivendes tant de protecció oficial com no. El cine actualment és deficitari i sembla ser que l’ajuntament no se’n pot fer càrrec. Tots els partits polítics van votar a favor del seu tancament i de la creació de vivendes. També cal destacar que els polítics no han informat sobre la situació actual i per part de la gent del barri hi ha poca implicació, segurament perquè no saben el que està passant. Van afegir, també, que la plaça del darrere del cine té un projecte urbanístic des de l’any 1970 que encara no s’ha dut a terme. Per últim es va dir que la mateixa associació en la difusió que fa amb els socis de l’associació havia presentat la seva postura respecte el tancament que defensa que, com a mínim es faci una sala de cinema en aquest espai.
A partir d’aquesta explicació es va crear un debat sobre quina postura prendre respecte el tancament i quins arguments s’haurien de donar a l’ajuntament per evitar-ho. Tots els participants a la reunió van estar d’acord amb la necessitat d’un espai cultural a la zona on es troba actualment el Cine Pisa, no com el cas de l’Auditori que queda força allunyat de les zones habitades de la ciutat. Una de les opinions que es van donar va ser la de que tot i que el cine es tiri a terra es mantingui la planta baixa com un espai cultural, ja fos amb un cine, un cine fòrum, un teatre o sales on realitzar activitats culturals. Tot i així, també es va dir que no es creia necessària la creació de més vivendes en aquella zona de Cornellà que ja està prou massificada. L’Ajuntament actualment té varis projectes començats de construcció de pisos de protecció oficial i un projecte per desenvolupar a la zona que queda entre el Parc de les Aigües i Sant Boi. Per tant, tot i que es necessiten pisos perquè hi visquin els joves hi ha altres espais a la ciutat on fer-los.
A partir d’aquí es decideix crear una comissió per tal de realitzar una difusió de la situació i poder repartir la feina entre la gent que vol implicar-se en el moviment.
Es creu necessari informar als veïns i veïnes del Cine Pisa de quina és la situació en la que aquest es troba i l’existència d’un grup de persones que es neguen al tancament. Per poder arribar a la població es decideix realitzar fulletons informatius que seran repartits per la comissió. Aquesta difusió pretén explicar la situació i els arguments en contra del tancament, alhora que convida a aquells que vulguin a participar d’una trobada davant del cine per protestar.
Per tal de poder realitzar una bona proposta es planteja un pla d’actuació: en primer lloc realitzar la difusió dels fulletons informatius comptant amb un dia per fer la protesta. Veient el volum de gent que mogui aquesta protesta es proposa fer una recollida de firmes per comptar amb un recolzament ciutadà amb números reals, per acabar reunint-se amb l’Alcalde de Cornellà i plantejar-li la situació, així com proposar obrir un procés participatiu.
Pel que fa al programa de Ràdio Cornellà en el que intervé l’alcalde es proposar trucar i preguntar-li si no ha pensat en crear un espai cultural polivalent enlloc de fer pisos en l’espai del Cine Pisa. La pregunta a fer, però, continua oberta a suggeriments.
La comissió decideix fer una visita al CineBaix Guinart per veure els passos que es van seguir per evitar el seu tancament. S’ha quedat el dia 15 de febrer a les 18 hores a la porta del Cine Pisa per anar tota la gent que vulgui.
A partir de la intervenció de l’Associació de Veïns de la Gavarra es veu la necessitat de mantenir un contacte directe amb les associacions de veïns per poder dur a terme la iniciativa.
Es va decidir donar més força al blog salvem el pisa i obrir nous temes de debat en el Facebook per donar vida al grup.
Per últim, la comissió va decidir que el dia 15 es començaria a treballar amb la difusió i el repartiment d’aquesta a l’espera de fer la trobada de protesta davant del cine.
La valoració final va ser que, tot i no haver mogut a gaire gent en aquesta primera reunió, es creu possible tirar endavant aquesta iniciativa i intentar aconseguir més suport, tant de la gent que forma part del grup del Facebook com dels veïns i veïnes del Cine Pisa, ja que és necessari un recolzament de la població per intentar evitar el tancament d’aquest espai cultural de Cornellà.
Cornellà de Llobregat, a 9 de febrer de 2009.
El pasado miércoles 4 de febrero se celebró una reunión en el Orfeó Catalonia de Cornellà de Llobregat convocada desde el grupo del Facebook “No al tancament del Cine Pisa”. En esta reunión participaron unas 18 personas, algunas pertenecientes a este grupo del Facebook i otras externas, como dos representantes de la Asociación de Vecinos del barrio de Gavarra i personas del barrio San Ildefonso.
El objetivo de esta reunión era el de ver con cuantas personas se podía contar a la hora de hacer movilizaciones para evitar el cierre del Cine Pisa y cuales serian los pasos más adecuados a seguir para poder llevar esta iniciativa a buen puerto.
Victor Garrido, creador i administrador de este grupo de Facebook, presentó una serie de puntos a tratar en la reunión que se exponen a continuación:
1. Creación de una comisión para llevar a cabo las actuaciones que se planifiquen.
2. Diseño y difusión de trípticos informativos donde se exponen la situación actual del Cine Pisa y los argumentos que han llevado a la creación de este movimiento en contra de su cierre.
3. Necesidad de intervenir en el programa de Ràdio Cornellà donde el alcalde responde a las preguntas de los oyentes.
4. Necesidad de realizar una reunión con el alcalde de Cornellà para pedir el no al cierre del Cine Pisa.
5. Encuentro con el CineBaix Guinart para ver que pasos se siguieron en este caso tan parecido al del Cine Pisa.
6. Plantear el contacto con las asociaciones de vecinos de Cornellà para que den una mano y expongan su opinión.
7. Gestión del blog salvemelpisa.blogspot.com para hacer llegar la información a un número mayor de personas.
8. Crear nuevos temas de debate en el espacio del Facebook para mantener vivo el grupo.
Antes de empezar la reunión, pero, la Asociación de Vecinos de la Gavarra planteó su opinión respecto el Cine Pisa i respecto el grupo creado para evitar su cierre. La asociación de vecinos, conocedores de la situación actual del Cine Pisa, explicaron la información que ellos recibieron desde el Ayuntamiento. Hace un tiempo el Ayuntamiento de Cornellá de Llobregat compró el Cine Pisa con la intención de crear 141 viviendas tanto de protección oficial como no. El cine actualmente es deficitario y parece ser que el ayuntamiento no se puede hacer cargo. Todos los partidos políticos votaron a favor de su cierre y de la creación de viviendas. También hay que destacar que los políticos no han informado sobre la situación actual y por parte de la gente del barrio hay poca implicación, seguramente porque no saben lo que está pasando. Añadieron, también, que la plaza de detrás del cine tiene un proyecto urbanístico desde el año 1970 que aun no se ha llevado a cabo. Por último se dijo que la misma asociación en la difusión que hace con los socios, había presentado su postura respecto el cierre que defiende que, como mínimo, se haga una sala de cine en este espacio.
A partir de esta explicación se creó un debate sobre que postura tomar respecto el cierre y que argumentos se deberían de dar al ayuntamiento para evitarlo. Todos los participantes de la reunión estuvieron de acuerdo con la necesidad de un espacio cultural en la zona donde se encuentra actualmente el Cine Pisa, no como en el caso del Auditori que queda bastante alejado de las zonas habitadas de la ciudad. Una de las opiniones que se dieron fue la de que a pesar de que el cine se tire abajo se mantenga la planta baja como un espacio cultural, ya sea con un cine, un cine fórum, un teatro o salas donde realizar actividades culturales. Aun así, también se dijo que no se creía necesaria la creación de más viviendas en esa zona de Cornellà que ya está suficientemente masificada. El Ayuntamiento actualmente tiene varios proyectos empezados de construcción de pisos de protección oficial y un proyecto para desarrollar en la zona que queda entre el Parque de las Aguas y Sant Boi. Por tanto, a pesar de que se necesiten pisos para que vivan los jóvenes hay otros espacios en la ciudad donde hacerlos.
A partir de aquí se decide crear una comisión para realizar una difusión de la situación y poder repartir la faena entre la gente que quiere implicarse en el movimiento.
Se cree necesario informar a los vecinos y vecinas del Cine Pisa de cual es la situación en la que éste se encuentra y la existencia de un grupo de personas que se niegan al cierre. Para poder llegar a la población se decide realizar panfletos informativos que serán repartidos por la comisión. Esta difusión pretende explicar la situación y los argumentos en contra del cierre, así como invitar a todos los que quieran a participar en un encuentro delante del cine para protestar.
Para poder realizar una buena propuesta se plantea un plan de actuación: en primer lugar realizar la difusión de los panfletos informativos contando con un día para hacer la protesta. Viendo el volumen de gente que se haya movido se propone hacer una recogida de firmas para contar con un apoyo ciudadano con números reales, para acabar reuniéndose con el Alcalde de Cornellà y plantearle la situación, así como proponer abrir un proceso participativo.
Por lo que se refiere al programa de Ràdio Cornellà en el que interviene el alcalde se propone llamar y preguntarle si no ha pensado en crear un espacio cultural polivalente en lugar de hacer pisos en el espacio del Cine Pisa. La pregunta a hacerle, pero, continúa abierta a sugerencias.
La comisión decide hacer una visita al CineBaix Guinart para ver los pasos que se siguieron para evitar su cierre. Se ha quedado el día 15 de febrero a las 18 horas en la puerta del Cine Pisa para ir todo el que quiera.
A partir de la intervención de la Asociación de Vecinos de la Gavarra se ve la necesidad de mantener un contacto directo con las asociaciones de vecinos para poder llevar a cabo la iniciativa.
Se decidió dar más fuerza al blog Salvem el pisa y abrir nuevos temas de debate en el Facebook para dar vida al grupo.
Por último, la comisión decidió que el día 15 se empezaría a trabajar con la difusión y el reparto de ésta a la espera de hacer el encuentro de protesta delante del cine.
La valoración final fue que, a pesar de no haber movido a demasiada gente en esta primera reunión, se cree posible tirar para adelante esta iniciativa e intentar conseguir más apoyo, tanto de la gente que forma parte del grupo del Facebook como de los vecinos y vecinas del Cine Pisa, ya que es necesario un apoyo de la población para intentar evitar el cierre de este espacio cultural de Cornellà.
Cornellà de Llobregat, a 9 de febrero de 2009.